1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Edvard makazoruki (Edward Scissorhands), 1990 – Tim Barton

Režiser:
Tim Barton
Godina:
1990

Filmofil:
Ocena:
5 Stars
On 01/04/2012
Last modified:25/04/2012

Glumci:

Džoni Dep, Vinsent Prajs, Vinona Rajder

Edvard Makazoruki

Edvard Makazoruki

Film “Edvard makazoruki”  prestavlja filmsku ekranizaciju bajke koju je stvorio Tim Bartom, i ujedno i prvu saradnju slavnog režisera i tada skoro nepoznatog glumca Džoni Depa. Tim Barton je sa Džoni Depom snimio još 8 filmova, uključujući i novi film „Mračne senke“.

Pronalazač  (Vinsent Prajs) živi u jednom malom gradu na samim ivicama grada, sam u mračnoj vili punoj različitih izuma koje je on napravio. Pošto se nije ženio i nije imao decu, rešava da „stvori“ sina koga je toliko priželjkivao. Pronalazač skoro završava svoj projekat i stvara Edvarda (Džoni Dep). Ali pre nego što je Edvardu stigao da napravi ruke, Pronalazač umire i ostavlja tužnog Edvarda samog u ovom velikom svetu sa makazama umesto ruku.

Edvarda jednog dana otkriva jedna od žiteljka grada u kome živi Edvard i rešava da ga dovede kući kako bi ga svi u gradu upoznali i kako bi mu pružili dom  i porodicu koja mu je preko potrebna. Edvard pošto poseduje makaze umesto ruku poseduje i jedinstven talenat koji uključuje trimvanje  raznih biljaka.

Prava bajka koju je Tim Barton želeo da podeli sa nama. Sam film je odično odrađen, od režije, muzike pa do glume Džoni Depa kome je ovaj film predstavljao neku prekretnicu u svetu filma. Moram primetiti da u početku filma, Barton je pokušao da doda dostao stvari koje liče na još jednu bajku pod imenom „Pinokio“. Sama ideja pronalazača koji stvara dečaka kome je nepoznat stvarni svet veoma podseća na poznatu bajku. Možemo reći da je film „Edvard Makazoruki“  savremena verzija popularne bajke viđena očima Tim Bartona.

Džoni Dep iako nije mnogo govorio kroz film ostavio je odličan utisak na mene, tumačeći „glupog“ Edvarda, koji samo želi da ima porodicu.  Iako je njegov Edvard malo „priglup“ opet odaje neku vrstu prijatnog osećanja dok ga gledate koja se izgleda veoma svideli mlađoj publici.

Uloga Vinone Rajder je odrađena veoma solidno, ali ona nije ostavila neki utisak na mene tumačeći ovu ulogu. Vinsent Prajs sa druge strane je odradio odličan posao tumačeći lik Pronalazača. Ovo je ujedno bila druga i poslednja saradnja poznatog glumca i Tim Bartona. Vinsent Prajsu je ovo bio jedna od poslednjih filmova koje je snimio jer je nakon par godina preminuo.

Ocena filma 5/5, i obavezno pogledajte ovo remek delo Tim Bartona jer ćete se sigurno oduševiti i oraspoložiti uz ovu odličnu bajku Tim Bartona.

Ostavite komentar: