1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Betmen počinje (Batman Begins), 2005 – Nolanova trilogija

Betmen počinje (Batman Begins), 2005 - Nolanova trilogija

Betmen počinje (Batman Begins), 2005 – Nolanova trilogija

Betmen počinje, prvi deo Nolanove, sada već trilogije, predstavlja uvid u priču o „mračnom vitezu“ u kojem je glavni motivator strah.

Na početku filma Betmen počinje, srećemo Brus Vejna (Kristijan Bejl), još uvek dečaka koji je upravo prisustvovao smrti svojih roditelja i biva dosta potrešen tom činjenicom. Godinama kasnije rešava da se osveti za nepravdu koja je načinjena nad njim ali ga njegova dobra prijateljica iz detinjstva Rejčel (Kejti Holms), sprečava u tome. Zbunjen i bez razloga za životom Brus rešava da se distancira što više od njegovog grada Gotama, i svi njegovih poznanika. Ali uskoro će shvatiti da je Gotamu potreban „simbol“ koji će doneti pravdu u ionako korupiran grad.

Film Betmen počinje je po meni brilijantan. Kao i Nolanovi raniji filmovima (Insomnija, Memento), on je i u ovom filmu uspeo da već od početka filma zaokupi pažnju gledalaca do te mere da prosto ne primećujete koliko je vremena prošlo od početka filma. Priča je ispričana dosta detaljno i logički, što je za mene veoma bitno u filmu. Vrlo bitna činjenica u filmu za mene je to što vidimo kako Brus postaje Betmen, kroz dosta patnje, bola, treninga i upornosti. Za razliku od ostalih Betmenovih filmova gde on već poseduje sve sposobnosti da bi se borio protiv kriminalaca u Gotamu ovde tačno vidimo kako je on došao do toga.

Primetio sam gledajući film da u filmu prevashodno preovlađuje osećaj straha. Strah služi kao motivator za Brus-ovu borbu protiv Gotomovih kriminala ali ujedno izaziva u njemu veliku nervozu, koju on maestralno drži pod kontrolom. Tako da možemo slobodno reći da je glavni akter ovog filma upravo „strah“.

Režiser Kristofer Nolan je odradio fantastičan posao. Njegov Betmen i Gotam deluju veoma mračno i realistično što je po meni savršen spoj. Nolan nije pogrešio ni pri izboru glumaca. Kristijan Bejl u ulozi Brus Vejna/Betmena, je odradio savršen posao, i možemo reći da je „mračnog viteza“ podigao na novi nivo u svakom smislu. Pored tada malo poznatog Bejla, film su dodatno upotpunili i dosta poznatiji akteri filma kao npr. Liam Nison u ulozi Ras al Gula, Morgan Frimen u ulozi Lucijasa Foxa, Majkl Kejn kao Brusov batler Alfred, Silian Marfi u ulozi Dr. Džonatana Kroua i Kejti Holms kao Brusova jedina nada za normalnim životom.

Ovo je prvi od tri Nolanova filma o Betmenu koji ćemo analizirati ove i sledeće nedelje uključujući filmove Mračni Vitez (The Dark Knight), i odmah nakon premijere najnoviji deo sage o maskiranom odmetniku Uspon Mračnog Viteza (The Dark Knight Rises), tako da vam savetujem da pogledate Betmen počinje i Mračni Vitez jer će vam oba filma dosta pomoći da se pripremite za predstojeću premijeru filma o mračnom vitezu.

Ocena 5/5.

Ostavite komentar: